13 januari 2019

En Bok, en Skog, en Skogvaktare

Titel: Trädens hemliga liv
Författare: Peter Wohlleben

I själen hos en korrekt tänkande människa gör det ont att läsa en bok som denna. Aldrig har en naturvetenskaplig bok varit så rasistisk. Visst får man som läsare mycket fakta om just trädslaget bok. Men skogen består av så många fler träd av andra raser och arter. Varför ska alla träd representeras av just bok? Varför inte låta tusen blommor blomma?

Boken (trädet) är mycket hjälpsam mot sina egna, berättar författaren. I en dunge med bokträd pumpar de näring till varandra. Faktum är att om en av bokarna blir fälld kommer kollektivet ändå fortsätta pumpa näring till den i princip döda stubben. Däremot gör bokarna allt för att utrota all annan växtlighet som skulle kunna konkurrerar med den genetiskt överlägsna boken. Detta sker genom att bokarna inte släpper igenom ljus till andra träd och växter, vilket är enkelt när boken är det högsta trädet. Bara det en rasmässigt överlägsen egenskap som påvisar en gudomlig plan att alla skogar ska bestå av bokar, verkar författaren mena.

Författaren glömmer helt att det finns andra trädslag än bok och som visserligen inte hjälper varandra i samma utsträckning, men som heller inte tar kål på andra växter. Men detta faktum tiger författaren om. Författaren är inte tysk skogvaktare av en slump, och just ordet bokskog på tyska blir Buchenwald. Kommentar överflödig för oss rättänkande goda liberal-nånting.

Allvarligt.

Sverige är för tillfället genomsyrat av godhetsknarkare som letar nazism i alla upptänkliga vrår. Bloggposten visar hur enkelt det är att gå överstyr utan att fakta behöver vara direkt fel. Det är tillräckligt att man slutar tänka. För dig som hittade till detta inlägg utan att jaga nazism på nätet så är "en Bok, en Skog, en Skogvaktare" en ordlek på ett slagord, och boken är läsvärd trots dess stora fokus på just bokar.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar