24 oktober 2015

Bra böcker om Kalla Kriget (1945-1991)

Allt oftare påstås att ett nytt kallt krig mellan öst och väst är under uppsegling. Det får vara hur det vill med den saken. För den som är intresserad av det första riktiga Kalla Kriget mellan 1945 och 1991 finns en uppsjö böcker att läsa. De bästa böckerna för en översiktlig studie av lekmannen diskuteras nedan.

Författaren Michael Dobbs har skrivit en trilogi med bäring på kalla kriget. Observera att det är en annan Dobbs som ligger bakom "House of cards". Dobbs bok Six Months in 1945 tar på ett utmärkt sätt upp de konflikter och förhandlingar som blev inledningen till kalla kriget. Varken Dobbs eller Cynikern påstår att förhandlingarna kunde gått annorlunda och att kalla kriget sålunda kunnat undvikas. Givet de föregående 100 årens historia var det snarare oundvikligt att det blev ett kallt krig, men det är ändå intressant att veta detaljerna i hur det startade. Inte minst berättas om hur mycket i förhandlingarna som faktiskt berodde på de olika personligheterna hos politiker och ämbetsmän från segrarmakterna.

Dobbs har även skrivit en bok om hur Sovjetunionen föll, vilket måste betecknas som slutet på kalla kriget. Denna bok heter Down with Big Brother, men är inte fullt så läsvärd. Av tre orsaker. Alltför många detaljer av föga värde för den översiktliga bilden. Det var hans första bok och därmed var Dobbs inte riktigt utvecklad som författare. För det andra så missar Dobbs helt rollen av ungraren Miklós Németh vad gäller järnridåns öppnande 1989 (se dokumentären Jag rev järnridån på Utbildningsradion). Sist men inte minst ger boken alltför stor vikt till vad som hände i Polen, vilket blir ointressant för läsare som saknar koppling till Polen.

En bra översikt över hela perioden ges av historikern John Lewis Gaddis i The Cold War (på svenska Det Kalla Kriget).

När man läst en översikt vill man även ha fördjupning, och den bok man bör läsa sist är A Brief History of the Cold War med undertiteln The hidden truth about how close we came to nuclear conflict, skriven av den pensionerade översten John Hughes-Wilson. Här ges mycket intressant information som inte berättas i andra böcker. Cynikern hade före läsandet exempelvis inte haft så höga tankar om president Ronald Reagan. Det han var oerhört "bra på" var att skuldsätta landet när han gick till val på motsatsen. Tankarna har gått så långt som att det mest positiva med Reagan var att han möjligen inte hade Alzheimer redan vid tillträdet som president... Denna bok var vad som reviderade Cynikerns syn på Reagan. Det verkar högst troligt att han var rätt man på rätt plats för att kunna avsluta kalla kriget (president Bush avslutade visserligen, men Reagan påbörjade processen). Naturligtvis krävdes även rätt man på rätt plats i Sovjetunionen - Gorbatjov. Reagans personlighet och charm var en inte helt oviktig faktor i vad som krävdes för att bryta upprustnings-vansinnet (märk väl, ej vansinne ur spelteoretiskt perspektiv, utan då helt rationellt). Trots att Reagan intensivt hatade kommunism så hatade han inte kommunister. Åtminstone lät han det inte märkas vid personliga möten med kommunister.

Detta i stark kontrast till hur statsminister Löfven 2014-2015 gärna vill samarbeta med borgerliga partier men ändå inte kan låta bli att kritisera partierna och förolämpa dess politiker. Att vara statsminister betyder inte att man med automatik blir statsman...

Boken The Cold War (Gaddis) finns att köpa hos bl.a. AdlibrisBokusCDON. (Svensk utgåva finns ofta på bibliotek.)
Boken Six Months in 1945 finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.
Boken Down with Big Brother finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.
Boken A Brief History of the Cold War finns att köpa hos bl.a. Adlibris, Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar