25 oktober 2015

Östeuropa-reportage under 30 år

Titel: Den döende kommunismen
Författare: Wolfgang Hansson

Bokens undertitel säger att den period som behandlas är 1990 till nutid. Allt sett ur författarens ögon. Wolfgang Hansson var och är fortfarande kvällstidningsreporter. Och det märks. Varje kapitel är skrivet som ett långt kvällstidningsreportage. Reportrar och kåsörer blir sällan bra författare då de är fast i ett visst sätt att skriva, se exempelvis recension av kåsören Jan Mosanders bok. Däremot kan författare bli bra på att ta till sig kåseriets litterära form t.ex. GW Persson & Guillou. En analogi skulle vara att man kan lära en hjärnkirurg att klippa gräsmattor, men det är svårare att träna gräsklipparmannen att operera hjärnor... Arbetsinsatserna är inte riktigt jämförbara.

Ett reportage innebär även förenklingar av skeenden jämfört med om man tillåts ta ut svängarna. Mycket material i ett reportage är utfyllnad för att få ihop det antal tecken som efterfrågas av redaktionen, och när något invecklat sker så beskrivs det ändå inte eftersom majoriteten av läsekretsen ändå inte förstår skeendet eller saknar tillräcklig bakgrundsinformation. Den stora läsekretsen vill ha skeendet i form av arketypen det goda mot det onda. På samma sätt som sagor berättades i unga år.

Det här är en reportagebok som man kan läsa men man kan också låta bli att läsa den. Allt beror på hur intresserad man är av historien sedd genom författarens upplevelser. Om man lockas av boken för att den tar upp kalla kriget så rekommenderar Cynikern bättre läsning i detta inlägg.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar