4 oktober 2015

Stoner, en perfekt roman

Titel: Stoner
Författare: John Williams

Efter att ha plockat åt sig denna bok i bokhandeln och konstaterat att boken inte handlar om droger sprider sig ändå en glädje inombords. Det rör sig om en mycket mycket udda bok i dagens utbud.

  • Berättelsen är inte skriven av en person som saknar språkkänsla.
  • Handlingen hoppar inte fram och tillbaka i tiden, utan är kronologisk.
  • Handlingen i varje separat scen börjar inte mitt i ett mänskligt möte, utan i början av mötet.
  • Handlingen berättas inte från flera personers synvinkel.
  • Huvudpersonen har inte multipla personligheter.
  • Bipersoner kommer inte in i handlingen utan någon slags presentation.
Boken är uppenbarligen inte skriven på 2000-talet. I synnerhet inte av en svensk författare. Det är helt enkelt "en perfekt roman" som bör avnjutas och studeras för att förstå hur man skriver en berättelse. Något som verkar helt bortglömt när man beskådar och begråter det samtida utbudet i bokhandeln. 

Handlingen i sig själv kan inte locka speciellt många bokköpare. En livshistoria om engelskläraren Stoner i ett tidigt 1900-tal. En fattig bondson som för familjens sista pengar sänds att utbilda sig i jordbruksteori. Väl på college förälskar han sig i litteraturteori och glömmer alla tankar på att fortsätta som jordbrukare. Här blir man som cynisk läsare akut illamående då allt är upplagt för schablonen vilde som blir en hel människa tack vare humaniora. Lyckligtvis tar handlingen ingen sådan vändning. Stoner kommer vara en lika sorglig person genom hela livet, trots sin humanistiska utbildning och gärning. Inte minst tack vare den kvinna han gifter sig med. Boken blir något av ett debattinlägg i frågan om sex före äktenskapet. Hade de haft sex före äktenskapet hade huvudpersonen förhoppningsvis aldrig gift sig med denna labila kvinna och levt ett lyckligare liv.

Cynikern väntar spänt på fler översättningar av John Williams romaner. 

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris, Bokus, CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar