6 september 2014

Vasatiden som historisk roman

Titel: Uppkomlingen
Författare: Tomas Blom


Denna bok är del ett i en trilogi som utspelar sig kring ätten Vasa på 1500-talet. Vad det verkar i skrivande stund är att berättelserna är uppbyggda kring triangeldraman. En part i det första triangeldramat är den blivande kungen Gustav Eriksson Vasa.

Detta är verk i en anda av exempelvis tv-serien Rome eller böcker av Conn Iggulden, Miljön är den rätta men händelserna i boken är sällan historiskt korrekta. Trots det kan det vara läsvärt. En vanlig historiebok nämner exempelvis Stockholms blodbad med någon enstaka mening och det blir aningen abstrakt. Här får man det istället serverat i ett helt kapitel med dramaturgi och känslor.

Boken är knappast ett mästerverk, men ändå godkänd om man kan leva med att handlingen inte är helt historiskt korrekt. Det positiva är att karaktärerna i Cynikerns tycke agerar korrekt och rationellt på den omgivning och de incitament de utsätts för, alltså i klartext hur de ändrar beteende p.g.a. faror och belöningar. Detta är inget som är direkt vanligt i historiska skildringar vare sig de är skönlitterära eller av skrivna av yrkesmässiga historiker.

Det negativa med boken är att det är alltför mycket saga, av typen Gullivers resor eller Odysséen. Den manliga huvudpersonen (inte kungen) kommer råka ut för mycket spektakulära saker. Nästan varje kapitel är ett nytt äventyr som vore värt en egen bok. Inget fel i att skapa läsvärd fiktion, men problemet är hur huvudpersonen tar sig ur ett äventyr för att ta sig in i nästa. Som förklarats ovan så agerar karaktärerna rationellt. Detta gäller dock inte de personer eller naturlagar i handlingen som har makt över huvudpersonens öde. Huvudpersonen har en osviklig "tur" (han är dock djupt olycklig till sinnet) som överlever varje svårighet. Han har minst nio liv där han rimligen borde fängslats och/eller dött. För en vuxen person och Cyniker är det ett berättarknep som ogillas.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar