20 september 2014

Konstmarknaden behöver en bättre belysning än denna bok

Titel: Samlarna
Författare: Gunnar Lindstedt

Gunnar Lindstedt är känd för att vid sekelskiftet skrivit en bok om hur han nästan på egen hand avslöjade Trustorhärvan. Sedan dess har de författarmässiga framgångarna uteblivit. Snarare har varje bok blivit allt sämre. Nästan desperat i jakten på nästan-relevanta saker att fylla ut böckerna med, när författaren inte funnit tillräckligt med relevant material visavi böckernas titlar.

Redan på första sidan introduceras läsaren för sju olika personer! Är tanken att läsaren skall bli imponerad av namedropping? Och känner man inte redan konstvärlden så är alla dessa namn okända. Obegripligt att göra sådan misstag, Lindstedt är ju inte novis som författare.

Cynikern bläddrar därefter runt i boken för att se om den är värd att lägga tid på. Intrycket är att storyn kommer vara att man följer några konstkännare som författaren har tillgång till. För att vara tydlig, ett mikroskopiskt urval av alla personer i som finns i konstvärlden. Känslan, möjligen felaktig och orättvis, är att det är långt ifrån en bred granskning av konstvärlden utan bara ett hopkok av de fakta som författaren lyckades komma över med en liten ansträngning. Till detta kommer en mängd fakta och kuriosa från andra böcker i genren och från publika historiska uppgifter, som förvisso är relevanta men mest används som utfyllnad i berättelsen.

Ämnet behöver belysas, även om fiffel i konstvärlden inte direkt drabbar någon som är fattig och i behov av konsumentskydd. Det skulle vara mycket intressant att läsa en sådan berättelse, men tyvärr. Lindstedts insats räcker inte för att locka till läsning.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar