Titel: Tänk i tid
Författare: Sten Rentzhog
Detta är en lättläst skrift som propagerar för att ämnet historia är mycket viktigare än vad som tillerkänns i samtiden. Generellt har författaren bra poänger. Nästan banalt självklara när man verkligen tänker efter, vilket å andra sidan sällan händer för de flesta individer.Vid något tillfälle kommer Rentzhog in på ekonomi och för all del psykologi, och då är han liksom de flesta historiker på djupt vatten, och man kanske inte ska ta alltför allvarligt på hans "insikter" just där. Insikter i stil med, om "man" bara kommit ihåg att underskott kan vara farliga så hade inte senaste skuldkrisen uppkommit.
Ett annat irritationsmoment är när Rentzhog berör hur nutiden felaktigt kan moralisera över en annan tids människor. Mer specifikt den svenska regeringens eftergivenheten mot Tyskland under andra världskriget.
Var det moralisk feghet att ge vika för tyska krav på järnmalmsexport och genomfartstrafik, eller var det nödvändigt för att vi inte skulle dras in i kriget?Så här skulle en ohederlig demagog ställa två alternativ mot varandra, när det i själva verket handlar om orsak och verkan. Det ohederliga i detta sätt att presentera är att åhöraren tror sig se ett slags antingen eller-scenario och tänker då att eftersom vi inte drogs in i kriget enligt alternativ två, så blir det första alternativet fel, d.v.s. regeringen var inte feg. Helt fel! Regeringen ville till varje pris hålla Sverige utanför kriget. Att vara feg ansågs vara ett billigare pris att betala än att sätta ned foten som varande en suverän nation och riskera krig. Cynikern vet inte om han som statsminister gjort en annan bedömning i samma situation, men det råder ingen tvekan om att det var fegt agerat.
Författaren propagerar även för direktkontakt med det förflutna. Cynikern kan instämma i att ett besök på katastrofplatsen i Pompeji kan vara svindlande för tanken, men att en spade eller kjol från förr på ett hembygdsgård är "inte mycket sämre" är att gå över gränsen mellan fantasi och verklighet. Möjligen om "inte mycket sämre" är en omskrivning för en ofantlig skillnad! Säkert har Rentzhog sett enstaka ögon tindra bland alla skolklasser han förevisat på de folklivsmuseum och hembygdsgårdar han varit verksam, men dessa museiintendenter i vardande är knappast normen bland besökare och befolkningen.
Om boken bär ett viktigt budskap att sprida så är det konstigt att detta är en bok för över hundra kronor, när en eller flera debattartiklar, en radiointervju och en hemsida på internet skulle vara tillräckligt för att sprida budskapet till en större krets än de redan frälsta. För det är verkligen en debattbok det handlar om.
Finns att köpa hos bl.a. Adlibris pocket, Bokus pocket, CDON pocket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar