30 maj 2015

Rysslands historia, andra försöket

Titel: Rysslands historia
Författare: Martin Kragh

För ett år sedan recenserades Kristian Gerners bok om Rysslands historia. Ryssland har sedan dess inte blivit mindre aktuellt och nu finns en nyare bok om Rysslands historia i bokhandeln. Är denna bok bättre? Ja och nej. Den nya boken av Kragh handlar åtminstone om historia (i motsats till Gerners bokproduktion) men ändå är det något som inte stämmer i upplägget.

Boken är inte lämpad för den som går från noll kunskap och vill lära sig. Den går heller inte på djupet för den som redan kan en del. Det bästa sättet att beskriva boken är att den är skriven för en examinator. Kragh vill visa att han kan allt som stod i läroplanen och går igenom alla personer och händelser i Rysslands historia som krävs för att få högsta betyg på tentamen. Tyvärr på ett sätt som endast visar för examinatorn att "du kan ju det här, och genom att nämna dessa fakta i min text så inser du att även jag har denna kunskap utan att jag behöver brodera ut alltför mycket kring varje enskild del, eller hur delarna hänger ihop för den delen. Och därmed förtjänar jag högsta betyg (och i förlängningen en professur)". 

Nu är det ändå inte säkert att boken ger högsta betyg på en tänkt examination för tydligen finns mer än lovligt många fel. I vilket fall är boken, som pedagogisk läsning för den intresserade som vill lära mer, omöjlig att rekommendera. 

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden

1 kommentar:

  1. Martin Kragh is a researcher at the Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies. Researcher at Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies and Stockholm School of Economics

    SvaraRadera