5 april 2015

Färgstarke Juholt

Håkan Juholt, f.d. partiledare (s), är en färgstark politiker. Även med egna ord kallar han sig färgstark i en kul intervju hos EFN. "Det gör skillnad att vara färgstark". Ja sannerligen. Ingen har anklagat Juholt för att vara diplomatisk. Inte heller statsmannamässig enligt mångas mening (en statsman behöver inte vara lika diplomatisk som en yrkesdiplomat). Det hindrar inte att han är en underhållande person. Inte minst i EFN-intervjun där han trycker till Löfven rejält men ändå låtsas som att han inte gör det.

Detta är bland det mest komiska man hört av en politiker som verkar helt oförmögen att vara diplomatisk. Han vill visserligen inte kritisera sin efterträdare Löfven även om han är "politiskt frustrerad". "Min efterträdare ska veta att han har en lojal efterträdare". Juholt går så långt som att säga

Stefan ska känna en trygg varm vägg bakom sig när han ser mig. 

Det låter tryggt för Löfven. Men i nästa andetag säger Juholt "men när han är borta så kommer jag säkert vara frispråkigare". För att det inte ska råda några tvivel om vad han egentligen tycker om Löfven så förtydligar han med

Det är väldigt mycket som jag tycker att mitt parti socialdemokraterna skulle kunna göra ofantligt mycket bättre än vad vi gör idag.

Helt underbart cyniskt!

Det framgår även av intervjun att han nu förstår att han inte hade en chans att vara partiledare och eventuell statsminister eftersom han saknar den maktbas av personliga kontakter som krävs. Helt i linje med vad Cynikern skrev i ett tidigare inlägg. Okänt om det är första gången han offentligt uttrycker detta, men åtminstone är det första gången som Cynikern hör honom medge att han var chanslös från start.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar