4 april 2015

Fexeus hjälp till självhjälp

Titel: Konsten att få mentala superkrafter
Författare: Henrik Fexeus

Henik Fexeus, välkänd programledare, mentalist och självhjälps-coach. Vid det här laget har han hunnit skriva en handfull böcker i området kring självförbättring. Hur bra hjälp erbjuder han egentligen? Otvivelaktigt erbjuds tips som är till nytta nästan oavsett vem läsaren är. Detta är dock inte samma sak som att varje enstaka tips fungerar, eller att det fungerar på det sätt han påstår eller lika effektivt som han påstår. Så frågan blir om man som läsare får mer glädje av boken än den ansträngning som följer av att använda boken.

Mycket i området självhjälp handlar om att få sig själv att sluta ta korkade genvägar. Både i tanken och i handlingar. Att ändra detta innebär att försöka ändra sina rutiner. Tyvärr kan man inte förändras till det bättre om man inte ändrar sig själv och sina rutiner och den ansträngning som krävs för att ändra sina rutiner går svårligen att överskatta. Det går ändå lite lättare om man tar till lite tips och tricks för att manipulera sig själv till att göra dessa förändringar. Därav behovet av självhjälpsböcker.

Fexeus tre styrkor som självhjälps-författare är att
  1. Han sammanställer andras forskning. Forskning som kommer från vitt skilda områden.
  2. Han förenklar det från akademiskt språk till ett språk som alla kan förstå. Ofta med någon knasig populärkulturell referens.
  3. Han gör det på svenska. Nästan alla tricks han presenterar finns annars att läsa på engelska.
Det är värt att påpeka att nästan inga av Fexeus tricks i böckerna är saker han själv listat ut. Åtminstone så var de redan kända om och när Fexeus listade ut dem på egen hand.

Cynikerns åsikter är baserad på Fexeus produktion i allmänhet men exemplifieras med denna bok. Ibland finns i boken riktigt bra kunskap och tips. Tips som även en cyniker kan tro på. Ibland går det dock på tomgång och det som skrivs har en total avsaknad av djup. Som säljsnack av en "snake oil salesman". Är det rättvist att ge ett sådant omdöme? Cynikern ger tre exempel som framstår som billiga tips, eller åtminstone inte gör Fexeus till bättre coach än någon annan i självhjälps-branschen.
  1. Redan på tredje sidan skriver Fexeus att det hos varje läsare finns mycket dold kreativ potential att upptäcka. "I undersökningar där personer blir ombedda att gradera sin egen kreativitet brukar runt 60 procent av de tillfrågade ange att de ligger under genomsnittet. Vilket givetvis är en statistisk omöjlighet." Verkligen? Fexues gillar att förundra sin publik med diverse trick. Låt det bli Cynikerns tur att förundra Fexeus med hur verkligheten fungerar.
    Vi tar tio värden: 4,4,4,4,4,4,5,6,7,8. Genomsnittet av dessa är 5 vilket är enkelt att kontrollera. Men vänta nu. Hur kan 6 av dessa 10 värden, dvs. 60% av värdena ligger under genomsnittet? Verklighet och logik får tydligen inte stå i vägen för ett säljande budskap om självförbättring.
  2. I delen om minnesträning repeterar Fexeus vad andra minnestränare långt före honom lärt ut. Problemet med vad som presenteras är att det gör det alldeles för enkelt för coachen. I verkligheten är det inte bara substantiv som behöver memoreras. Bra om du ska memorera en inköpslista eller av oförklarlig anledning behöver memorera ett kakrecept. Tyvärr ger det ingen hjälp om du ska memorera franska verb eller ännu värre saker.
  3. Delen om snabbläsning är även den en karbonkopia av vad andra lärt ut. Bra tips, men tips som bara fungerar under förutsättning att texten har en låg informationsnivå. Med det menas att du som läsare redan känner till personer (eller arketyper) och att framställningen följer ett slags recept som är välbekant. Man inser att en normalbegåvad läsare kan öka läshastigheten radikalt utan att förlora något om man läser exempelvis Hemmets Journal eller en deckare av Camilla Läckberg givet att man läst dem förut. Att tillämpa samma teknik på en text där varje ord måste vägas på guldvåg, exempelvis en text om blodfetters hälsopåverkan eller Economist, är inte lika enkelt med dessa tips.
På de allra flesta områden ger Fexeus ändå bra råd. Åtminstone kan man inte beslå honom med att de är felaktiga eller dåliga. På några få områden utlovas mer än vad som levereras. Råden kan vara meningslösa, verkningslösa eller möjligen ännu sämre. Helheten förblir positiv.

Det viktiga är dock, som han också själv framhåller, hur effektivt budskapet förmedlas så att du som läsare kan ta till dig kunskapen för att få ett bättre liv. Som bokköpare finns det då förstås en stor och viktig sak att ta ställning till. Givet att Fexeus är lika bra på att manipulera som han utgör sig för. På vilket sätt tror den cyniske bokläsaren att författaren skriver sina böcker? Att Fexeus ger den bästa metoden för självhjälp? Eller att Fexeus förmedlar att tillräckligt bra budskap så att läsaren måste köpa ännu fler böcker för att få mer kunskap och fler halvbra tekniker i jakten mot förbättring - utan att någonsin bli väsentligt förbättrad?

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar