21 september 2014

Vad svenska folket egentligen tycker

Titel: Innerst inne, Vad svenska folket egentligen tycker
Författare: Markus Uvell & Carl Melin

En intressant sammanställning av vad svenska folket tycker i en rad frågeställningar. Till största delen avhandlas vad som kan kallas politiska frågeställningar. Den sämsta delen av boken är det längsta kapitlet, tredje från slutet. Medans övriga kapitel kan läsa av en vanlig medborgare med ett sunt politiskt intresse, är detta kapitel snarare tillägnat opinionsanalytiker, valstrateger och politruker.

Det går naturligtvis inte att granska vilka data som ligger till grund för bokens analyser, men analysen som författarna gör baserat på dessa data stämmer väl överens med Cynikerns världsbild. Man bör även lägga märke till att boken förvisso är utgiven av Timbro, men att en av de två författarna är snarare kopplad till Socialdemokratiska partiet. Nu kan man ha åsikter om hur långt ifrån Timbros ideal som nutida socialdemokrati ligger men detta är ingen partipolitisk blogg, så låt oss bara konstatera att de två författarna i bokens sista kapitel får lägga fram sina respektive förslag på hur Sverige bör förändras. Och det ena förslaget är märkbart mindre timbrofierat än det andra.

Bara på något enstaka ställe slirar författarna. På ett ställe resoneras kring att väljarna gör sitt politiska val efter förmåga att leverera, i form av regeringsduglighet. Ett förrädiskt tankefel i bästa fall. Väljarna väljer partier och personer till riksdagen, inte regering. Bara indirekt har väljarna kontroll över vilken statsminister och regering som bildas. Om inte annat står detta klart efter valet 2014. Det är inte felaktigt att många väljare tror sig rösta på regering när de röstar till riksdagen. Cynikern är även helt med på att det socialdemokratiska väljartappet senaste decenniet beror på att de förr var det enda regeringsdugliga partiet. Eller snarare att det andra alternativet var så fruktansvärt regerings-odugligt. Så är dock inte längre fallet resonerar de dryga tio procent som lämnat partiet. Åtminstone enligt Cynikerns analys. Tråkigt att de pålästa författarna att inte berättar hur regering egentligen väljs och vari skillnaden gentemot riksdagsval består. Antingen av lathet eller en agenda så låter de bli.

Självklart är det viktigt vilken regering landet har, men det är inte i alla lägen säkert att den riksdagsman man tycker är lämplig att stifta lagar och hålla i pengapåsen (budgeten) är lämplig att i en regering hantera kriser och förhandla med främmande makt. Vore det tillräckligt viktigt borde man ha separata val till statsminister och riksdag, liknande systemet i USA.

Finns att köpa hos bl.a. TimbroAdlibris, Bokus, CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar