8 september 2014

Anthony Trollope är överraskande bra

Titel: Föreståndaren
Författare: Anthony Trollope

Hur i all världen kommer man på tanken att läsa en 1800-talsberättelse om en präst? Det beror såklart på att rekommendationens makt är stor. I detta fall är det anglofilen Johan Hakelius som rekommenderar i en kolumn. Cynikern skulle spontant aldrig röra en bok som denna, men blir positivt överraskad. Mycket positivt.

För att göra det lockande för en nutida läsare bör boken beskrivas som att en skandal håller på att brisera. Tänk Toblerone, Skandia eller de perversiteter som förekommer inom katolska kyrkan, Uppsåtet kan hos vissa personer varit ärligt (men otroligt naivt) och hos andra personer mindre ärligt. Nu gäller det dock att pragmatiskt hantera denna skandal. Alla vill gynna sig själva. Journalister jagar syndabockar för att sälja tidningar, de utsatta jagar kompensation, men framförallt de "elaka" som orsakat skandalen försöker minimera skadan för sig själva och sin organisation. Det blir nästan som en handbok i PR och kommunikation, men hela tiden får läsaren följa tankegångarna hos de olika personerna i boken.

I boken finns även en underberättelse om romantisk historia som utsätts för svårigheter p.g.a. skandalen. Också den får man följa genom personernas innersta tankar. Nåja, några erotiska fantasier förekommer förstås inte, men man får även här följa med i den inre monologen på ett bättre sätt än i många andra berättelser.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris, Bokus, CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar