20 december 2015

Ostrukturerade faktaböcker är ett gissel

Titel: Klanvälde
Författare: Mark S. Weiner

Klaner och klanvälde är något som känns främmande för etniska svenskar att inrätta livet efter. Åtminstone när man jämför alla världens länder och använder en relativ skala. För det är ju inte så att vänskapskorruption och nepotism är okända fenomen i landet, exempelvis på Sveriges Television. Däremot accepteras inte hedersmord på etniska svenskar.

Ämnet är intressant för att förstå hur det kunde ta många år att hitta världens mest eftersökte man, Usama Bin Ladin. Eller för att förstå varför kvinnor med vissa etniciteter har en tendens att falla från balkonger, eller rent av mördas av släktingar, som Fadime. Dessa och andra kulturella aspekter blir viktigare och viktigare att känna till i takt med att vi får fler och fler invånare med bakgrund från platser där klanvälde är en bärande samhällsfaktor. Är då denna bok läsvärd för att få sådan kunskap? 

Finns det en typ av böcker som är svårlästa så är det teoretiska böcker högt upp i det blå som diskuterar generella principer och som saknar exempel på vad man menar i en konkret situation. Denna bok är inte en sådan bok. Den är raka motsatsen, vilket faktiskt också är svårläst. Boken saknar helt struktur, förutom kapitelindelning. Mer än 90 procent av innehållet är exempel från olika kulturer och diskussioner kring dessa. Att hitta generella principer och lärdomar för svenska förhållanden är svårt bland all brödtext. Inte ens ett register har man bemödat sig om. Alla vuxna personer har nog varit på ett bröllop och tvingats lyssna på talare som älskar sin egen röst aningen för mycket. Riktigt längtat till att personen ska tystna. Denna bok är motsvarande situation i skriven form. En författare som älskar att skriva efter vilka infall som kommer för stunden, och som tycker det är onödigt att i förväg strukturera vad som skall kommuniceras. I Cynikerns tycke en mardrömsförfattare.

Den som är antropolog eller sociolog har förmodligen stor vana vid denna typ av pladdriga text och kan uppskatta den (människan föredrar alltid det välbekanta). För oss andra är det alltför tidskrävande läsning för att göra det mödan värt, trots att antalet sidor inte är mer än cirka 200. En bra sammanfattning på 10 sidor skulle vara fullt möjlig att skriva baserat på innehållet.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar