12 januari 2019

Homo Deus

Titel: Homo Deus
Författare: Yuval Noah Harari 

Cynikern uppskattade Hararis förra bok Sapiens för att den var cynisk. Ändå tog det lång tid att läsa denna nästa bok. Sapiens behandlade den mänskliga historien, förutom slutet på boken som var mer framåtriktad. Slutet var bokens sämsta del. Om uppföljaren Homo Deus skulle fortsatta behandla en rosa framtidsutopi fanns ingen orsak att lägga tid på att läsa boken. Åtminstone inte för en Cyniker som tittar bakåt i historien och tvivlar på att mänskligheten skulle ändra beteendet de närmsta tusen åren.

Det hjälpte definitivt inte att de svenska bokrecensenterna enbart beskrev de underbara uppfinningar som mänskligheten kan vänta om några år. Man kan undra vilken bok de läst. Är det Homo Deus som de läste så var det en mycket selektiv läsning. Kanske läser dagens recensenter bara förlagets egen säljbeskrivning med tanke på det nya medialandskapet.

I själva verket visar det sig att Homo Deus är lika cynisk i betraktelsen av mänskligheten som Sapiens. Rekommenderas för alla tänkande bokläsare.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden och Bokus inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar