1 december 2018

Samtalsämnen inför punschen

Titel: Efter demokratin
Författare: Jason Brennan

Demokrati är det sämsta sättet att styra samhället - om man undantar alla andra kända alternativ. Låter det bekant? De flesta vuxna personer har hört någon variant av detta. Svårt att säga emot. Eller kanske inte?

Då och då dyker det upp ledare som har bättre lösningar än demokrati. Bättre i betydelsen att vissa personer i samhället får det bättre på bekostnad av andra, men att den totala förbättringen inte ökat. Ett alternativ till demokrati bör nog öka den totala lyckan i samhället, menar Cynikern.

Ibland dyker det också upp teoretiker som har bättre lösningar, eller åtminstone alternativa lösningar. Om just den här boken erbjuder bättre lösningar som har något av trovärdighet kommer Cynikern kanske få reda på om han någonsin fortsätter läsa boken. Boken är nämligen inte bra. Det stora problemet är att författaren och filosofen Jason Brennan gör långa utläggningar om de mest självklara saker om hur samhället fungerar eller bör fungera. På vägen mot ett samhälle efter demokrati måste författaren ändå komma till passager där omvälvande saker händer. Där en läsare behöver få resonemang och motiv till hur ett förslag kan vara möjligt, både som teori och praktik. Där får man som läsare bara en handviftande förklaring på en mening eller två. Därefter fortsätter de långa resonemangen om banaliteter. Upplevelsen är förstås inte ovanlig om man försöker läsa moderna filosofer, men det blir extra påfrestande när ett kontroversiellt ämne  som detta ska presenteras.

Det finns ändå ett användningsområde för boken (förutom att tända en brasa). När du går på middagsbjudning kan det alltid vara bra att ta upp spännande samtalsämnen för att stärka din image som både bildad och underhållande. Speciellt i ett sällskap av kvasiintellektuella. I den här boken kan du enkelt fiska upp några sådana ämnen. Med fördel tar du sedan upp dem lagom till punschen där de flesta är lagom sliriga för att inte vilja utforska argumenten på djupet.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar