25 november 2018

Politiskt ledarskap med dåliga ledare

Titel: Inifrån
Författare: Anna Kinberg Batra

På temat ledarskap. Olika personer kan tycka olika om vissa politiker. Ofta är tyckandet baserat på den egna ideologiska övertygelse och då mindre intressant för det större perspektivet. Vid några tillfällen dyker det dock upp politiker som eftersträvar de högsta posterna men som helt enkelt inte har kapaciteten att vara en ledare. Cynikern har tidigare bedömt Håkan Juholt, så varför inte kommentera Anna Kinberg Batra med samma måttstock? På samma sätt som med boken om Juholt kommer Cynikern inte slösa bort sin tid med att läsa en bok om en misslyckad politiker när det är glasklart att politikern saknade för jobbet nödvändiga egenskaper. Det räcker faktiskt att lyssna på några väl valda poddar som diskuterar boken och kommentera deras kommentarer

I diskussionen och recensionen av Batras bok i podden Det politiska spelet framgår att Batra skriver "Exakt hur dålig var jag på att kommunicera?" Du var riktigt dålig, Batra. Du var träig, stel och robotaktig och i sakfrågorna velade du fram och tillbaka så att ingen väljare kunde veta vad du tyckte och ville göra.

"Hur hade jag fungerat i en annan tid?" undrar Batra i boken. Som konstateras i podden är detta ett önsketänkande och Batra verkar inte lämnat sorgearbetet i att lämna partiledarposten. Folket behöver en statsminister eller statsministerkandidat som fungerar i alla väder och mot alla motståndare. Bara det faktum att Batra resonerar så här gör henne till en omöjlig statsministerkandidat. Kan man bara bli statsminister i tävlan mot den lättaste motståndaren dröjer det inte länge innan det rullar utländska stridsvagnar utanför riksdagshuset.

Batra resonerar i boken även kring att hon borde distanserat sig mer från Reinfeldt (och ) men tycker samtidigt att det var fel av andra moderater distansera sig från Batra när partiet är på väg åt fel håll i opinionen. En konstig analys vilket konstateras i podden.

Slutligen ger podden ett gott råd till Batra och framtida politiker. Du måste sluta lyssna på medarbetare som säger hur du ska vara. Enligt Cynikern fungerar det säkert bra att vara någon annan än sig själv när man har uppdrag i riksdagen eller andra organisationer. Men för de högsta positionerna som konstant mediebevakas fungerar det dåligt att spela en roll. Åtminstone behöver man vara mycket bättre på det än vad Batra var. Det bästa är att "vara dig själv", utan att fundera på hur du framstår eller borde vara. Fungerar det inte att vara dig själv så är du ändå inte ämnad till dessa positioner. Att forma en lämplig persona är något som måste göras redan innan du når den högsta nivån. En gång för många år sedan var Batra just så personlig som hon skulle behövt vara. När hon konstaterade att stockholmare är smartare är lantisar. Oavsett om hon skämtade eller verkligen menade det så hade det varit bättre att fortsätta i den andan än att ängsligt fundera på hur hon framstår. Den självklara jämförelsen med det uttalandet är hur president Donald Trump kommunicerar några år senare. Trump säger saker som att apropå den nu avlidne senator McCains status som krigshjälte att det hade varit bättre om McCain inte blivit tillfångatagen av motståndarna. Man får inte hela folket bakom sig för sådan politisk inkorrekt mobbing, men det räcker tydligen för att bli vald till världens mäktigaste president. Tillräckligt många personer tänker att så är det faktiskt, en krigshjälte som kämpar för landet är bättre än en "krigshjälte" som spenderar större delen av kriget fängslad. Nu är det ändå tveksamt om Batra hade ändrat sig även om hon fått se att det fungerade för Trump 2015-2016. Hon hade behövt Trump som kommunikations-förebild många år tidigare, redan när hon uttalade sig om lantisar.

En annan podd är Kvartal-intervjun av Batra. Ett intressant samtal som bör avlyssnas. Punkterna ovan bekräftas och Batra instämmer till viss del även angående sina svagheter men det är tydligt att den verkliga insikten har hon inte nått.

Hennes efterträdare är en bättre kommunikatör än Batra men den ribban är alltför låg för att garantera framgång. Dessutom har han andra brister vilket visar sig i vad som utspelar sig i riksdagen i dessa dagar, eller snarare vad som inte utspelar sig. Hans valprogram har mer eller mindre stöd av en majoritet av riksdagen. Ändå är han inte förmögen att övertala de nödvändiga politikerna att stödja just honom.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar