31 maj 2014

En helt vanlig polisthriller

Titel: Den aningslöse
Författare: Tage Åström

Detta är en vanlig polisthriller, varken mer eller mindre. Då den skrivs av en polis med lång personlig erfarenhet hoppas man på att historien skall få ett stänk av originalitet. Det sorgliga faktumet är dock att experter på områden lämpliga för thrillers sällan skriver originella historier.

I denna berättelse beskrivs en cynisk metod för brottsbekämpning. Nämligen att använda en aningslös privatperson som infiltratör i en brottsorganisation. Vilket leder till en destruktiv våldsspiral som man trots allt vill se slutet på, trots att historien egentligen är tråkig.

Lite grovt kan man dela in poliser i tre kategorier.
  1. Poliser med extremt kortsiktiga mål. Jagar bara statistik, och helst förfalskar de statistik för nå sin kvot av uppklarade "brott". Att sätta dit en bakfull bilist en söndagsmorgon som måste skjutsa sin gravida fru till BB smäller definitivt högre än att jaga inbrottstjuvar och våldsverkare. Att ta en knarklangare på plattan löser enligt statistiken 100 brott då langaren sålt hela veckan...
  2. Poliser som uteslutande fokuserar på att "sätta dit buset". Att sakna moral och direkt bryta mot lagen är inga hinder i sin iver att kortsiktigt vinna mot buset. 
  3. Riktiga poliser.
Filmer och böcker befolkas oftast av kategori två poliser. Så även i denna bok. Av förlagstexten får man ändå intrycket av att boken inte bara ska beskriva den verkliga arbetsgången hos polisen, utan även är ett subtilt debattinlägg om dessa metoders lämplighet i ett rättssamhälle. Kanske är det så, men då det är så tunnsått med kategori tre (riktiga) poliser i boken är Cynikern inte helt övertygad. Vill man föra in en politisk agenda bakvägen låter man vanligen två sidor framföra argument i berättelsen, så att läsaren självmant börjar luta åt "det rätta" alternativet. Så är inte boken skriven.

Om Cynikerns intryck är någorlunda typiska så har författaren kanske ändå uträtta något. Cynikerns uppfattning är att infiltration mycket väl kan vara ett lämpligt verktyg hjälpmedel vid brottsbekämpning. Isåfall, och detta är viktigt, skall man använda sig av poliser, d.v.s personer som utbildats att förstå riskerna och som får lön och (liv)-försäkringar betalda av staten. Som i exempelvis Storbritannien. Nu är svenska lagstiftningen inte där ännu, men om poliser ändå bryter mot lagen (som författaren menar) så är alternativet där poliser risker livet definitivt bättre än att aningslösa privatpersoner utnyttjas.


Finns att köpa hos bl.a. AdlibrisBokusCDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar