28 maj 2014

Apple från insidan

Titel: Apple från insidan
Författare: Adam Lashinsky

Eftersom detta är det första inlägget på ny adress, firas det med att för ovanlighetens skull inte vara ett cyniskt inlägg. Nåja, åtminstone inte fullt så cyniskt. Det finns helt enkelt inget negativt att säga om denna bok.

Man kan tycka vad man vill om produkter från Apple, men alla som har minsta intresse för management, d.v.s. konsten att leda företag (eller andra organisationer) bör studera Apple under ledning av chefen Steve Jobs. Boken är ingen akademisk studie i management, utan mycket bra och lättillgängligt skriven om företaget. Klinisk fri från teorier om hur akademiker tycker det borde vara (alltså raka motsatsen till upplägget i boken som senast recenserades på bloggen, Ryssland av Kristian Gerner).

Det råder ett mycket starkt konsensus om hur man driver stora företag. Detta inte minst underblåst av universitet och handelshögskolor runt om i världen. Att företag i praktiken drivs så olika beror inte på att de har olika ideal om hur man driver företag, utan att företag är mer eller mindre lyckade i att leva upp till denna konsensus. Det unika undantaget är Apple, som har i mångt och mycket gjort exakt motsatsen av vad som är konsensus, och trots detta de senaste åren blivit världens högst värderade företag. Det är just några av de unika aspekterna med Apple man får läsa om i boken.

Hela framgången kan tillskrivas Steve Jobs. Som "alla" vet var han medskapare till företaget, men blev undanskuffad 1985. När Apple stod vid konkursens rand 1997 återanställdes Jobs som VD, och resten är som man säger historia. En framgångshistoria i synnerhet för aktieägarna, och i mindre utsträckning för medarbetarna eftersom alla källor är samstämmiga i Jobs var ett riktigt as mot de underlydande. Men de slapp åtminstone förlora sina jobb i en konkurs och omstrukturering.

Vad kommer hända med Apple efter Jobs död 2011? Cynikern ger Apple ett decennium eller två innan det kommer att vara konkursmässigt igen. Den enkla analysen är företaget styrs motsatt till hur alla andra företag styrs, och detta kan bara fungera med en unik person i ledningen (jämför med vad som hände ABB och dess "unika" matrisorganisation som havererade när Percy Barnevik försvann). Det är dessutom redan ett historiskt faktum hur väl Apple klarar sig utan Jobs (alltså den förestående konkursen 1997). Detta är inte Cynikerns helt egna analys utan det skrivs förstås några rader om detta scenario i boken. Givetvis balanserat med att företaget skulla kunna fortsätta blomstra om bara man lyckas göra si eller så. Cynikern hyser dock inga tvivel om att företaget på sikt är dödsdömt, d.v.s. i praktiken blir uppköpt av ett annat företag.

Den som är intresserad av denna bok kommer även uppskatta "The Lost Interview", en unik intervju med Jobs och hans sätt att se på världen.


Finns att köpa hos bl.a. AdlibrisBokusCDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar