16 november 2014

Att njuta en naturvetenskaplig essä

Titel: Njutning
Författare: Ulf Ellervik

Detta är en mycket trivsam läsning rörande njutning av alla de slag, som en essä fast i ett längre format. Perspektivet är hur kemiska ämnen är inblandade i mänsklig njutning. Det låter kanske inte lockande, men den kemiska information är inget som stör, bara en bonus för den intresserade. Boken är läsbar även om man (tror sig) helt ointresserad av kemi. Människokroppen består trots allt av kemiska ämnen, och varje dag inmundigas "kemikalier" för att överleva - eller njuta.

Detta är inte första gången som någon i bokform försöker koppla ihop kemi med vardagslivet. Det speciella med just denna bok är perspektivet njutning. Ibland går dock författaren för långt från själva ämnet njutning och närmar sig ändå en generisk bok om kemi i vardagslivet. Cynikern har svårt att inse vad njutningen består av gällande kondomer och p-piller. Varför inte då också beskriva kemikalier som bygger upp de DVDs, VHS-kassetter och massage-hjälpmedel som används i andra njutnings-situationer? Varför stoppa där? TV-skärmen också uppbyggd av kemikalier osv.

I en värld av 50 kronors-pockets är denna bok att betrakta som dyr. Då är det synd att man lagt för lite resurser på redaktörskap och korrekturläsning. Ibland tar historien vändningar som helt enkelt är omöjliga att förstå för den läsare som inte befinner sig i samma socioekonomiska situation, eller inte hade samma historielärare i läroverket, som författaren. Här exemplifierat av en passus om surkål som helt saknar poäng om inte ytterligare förklaring ges.
Kål i alla former är och har varit billig mat som serverades som stapelföda både i koja och slott. Hertig Karl, senare kung med ordningsnumret IX, snäste av en förnäm rådsherre med orden "Så borde ock lijke bröder ware lijke kålsupere" - och så var det med det.
Trots vissa brister i registret (du vill t.ex. veta mer om ett visst kemiskt ämne, men hittar inte tillbaka till sidan) så är boken mycket läsvärd.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar