17 december 2017

Männen i Kreml

Titel: Männen i Kreml
Författare: Michail Zygar

Boken Männen i Kreml erbjuder en fascinerande läsning om samtida rysk politik. Nåja, mer om de politiska spelarna än om själva politiken. Nästan ingen skulle köpa en bok om politik, men människor med makt och inflytande är desto mer intressanta. Boken handlar alltså om president Putin och hans hov.

Varje person har fått ett eget kapitel vilket betyder att handlingen inte kan hållas strikt kronologisk, men går ändå att följa om man hängt med i senaste årens nyheter. Boken är skriven som om författaren känner till personernas inre tankar. Detta är svårt att godta för en Cyniker. Även om alla personer i boken resonerar och handlar rationellt utifrån sina intressen så betyder det ändå inte att författaren känner till personernas djupaste drivkrafter. Kanske någon enstaka av personerna har lättat på hjärtat för författaren och i ytterligare några fall kanske nära rådgivare skvallrat om något för författaren. Men ändå. Det finns helt enkelt mycket spekulationer i boken. Men spekulationerna kan inte vara helt fel eftersom mycket hänger ihop med vad omvärlden kunnat iaktta.

Det som tyvärr saknas är insikter om vad som egentligen hände under två intressanta händelser de senaste åren. Cynikern tänker på hur Putin var helt frånvarande i 10 dagar under 2015 och det spekulerades om att han var sjuk, mördats eller kanske något slags försök till statskupp. Den andra händelsen är hur ryskt flygvapen lovat bekämpa ISIS i Syrien men istället valde att göra flyganfall mot andra rebellgrupperingar. Kanske låg dessa händelser fel i tiden för att få med dem i boken. Cynikern hoppas få läsa mer i framtida böcker av Zygar.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar