31 december 2017

Medierna 2017 - under isen

2017 var året då public service helt gick under isen. Varför inte följa den väg som kommersiell media tagit, tycks man resonera. Den sista objektiva utposten är programmet Medierna i Sveriges Radio P1 som har möjlighet att ta upp när enstaka rapportering gått fel och med åtföljande principdiskussion. Som en nyårskaramell tar senaste avsnittet även upp den mer långsiktiga trenden. Vad gick fel 2017, som en slags lärdom inför valåret 2018.

Naturligtvis är det inbjudna gäster som står för åsikterna. Sveriges Radio kan ju inte recensera sig själv. I avsnittet medverkar Jörgen Huitfeldt, numera på Kvartal efter 20 år inom Sveriges Radio. När han lämnade var han troligen den sista kvarvarande objektiva rösten inom Sveriges Radio. De två andra gästerna var Pia Rehnquist från Sydsvenskan och Anders Ygeman, socialdemokratisk påläggskalv.

Hela programmet är en nödvändig lyssning om man intresserar sig för mediernas roll i samhället, men en mycket kort sammanfattning följer.

Jörgen Huitfeldt om medieåret 2017:
  • Medierna har drabbats av minskat förtroende, i viss mån befogat.
  • Medierna har vågat börja beskriva migrationens baksidor.
  • Medierna har övergivit pressetiken för vad de trodde var en god sak, dvs. #metoo. Återstår att se om det var värt det.
Jörgen Huitfeldts kritik av #metoo:
  • Sammanblandning av klumpiga raggningsförsök och brottsliga handlingar som t.ex. grova våldtäkter.
  • Rapportering är byggd på anonyma vittnesmål.
  • Brott ska utredas. Är en person inte fälld för brott är personen heller inte skyldig.
Anders Ygeman om mediers självkritik:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar