15 oktober 2022

Dunkla tankar om Rysslands historia


 

Titel: Det fallna imperiet
Författare: Martin Kragh

En svårläst bok. Cynikern har tidigare läst en annan bok av Kragh som var lika svårläst. Kragh har inte förbättrat sig som författare och stilist under de år som gått. Kragh framstår fortfarande som som en duktig student som vill visa för examinatorn hur mycket han lyckats läsa in. Utan att orka förklara för resten av klassen som inte läst extramaterialet. Tyvärr finns ju inte examinatorn närvarande och kan förklara Kraghs brådmogna insikter för läsaren. 

Ett talande exempel är meningen "Till ordförande i Tjernenkos begravningskommitté utsågs politbyråns yngste ledamot, Michail Gorbatjov." Vad detta ska tolkas som skriver inte Kragh. Har man läst andra böcker om Sovjetunionen och Gorbatjovs egna böcker så vet man att det där och då var ett hedersuppdrag. Att den som arrangerade ledaren Tjernenkos begravning hade nästintill säkrat platsen som ny ledare. Men sådant tycker Kragh inte är värt att nämna för läsaren. Det räcker med att examinatorn har samma bakgrundskunskaper som Kragh själv. Läsaren sätts i andra rummet.

Det vore bra om det fanns svenska böcker om sovjetisk och rysk historia som skrivits av andra författare än Martin Kragh och hans examinator Kristian Gerner. Tills vidare måste Cynikern rekommendera böcker på andra språk om man vill veta något om Rysslands historia. Vill bloggläsaren ändå veta mer om boken, lyssna då på dessa samtal mellan Kragh och hans förlag Fri Tanke. Att förlaget har valt detta namn får Cynikern att misstänka att förlaget inte känner till Esias Tegners ordspråk "det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta". På samma sätt måste det dunkelt skrivna vara det dunkelt tänkta. Förlaget borde antingen byta namn till Dunkel Tanke eller börja redigera i sina författares råmanus.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, Amazon inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar