Titel: All makt åt folket
Författare: Ludvig Beckman
Cynikern har tidigare försökt läsa böcker om nya idéer för hur samhället bör styras. Utan att ha blivit klokare. Det behöver inte varit fel på idéerna, men om idéerna inte kan presenteras så att en vanlig läsare förstår är det en god gissning att författaren inte själv vet vad idén handlar om. Tyvärr upprepar sig historien. Även denna bok är redan från start så rörig att man snabbt tappar intresset. Ordet folksuveränitet finns i varje mening i början av boken. Ändå finns inget definition av vad författaren menar med ordet!Ordet folksuveränitet finns inte som uppslagsord i Cynikerns Nationalencyklopedi, men ordet dyker upp i några artiklar och verkar ha sina rötter i franska revolutionen även om ordet inte nämns i den artikeln. Wikipedias definition får då duga för Cynikern. Principen är att all offentlig makt skall utgå från en folkvald församling. Inte minst för att minska korruptionsrisken hos makten och idén verkar ursprungligen komma från författaren Rosseau.
Vanlig suveränitet definieras däremot i Nationalencyklopedin som en folkrättslig term för en stats självständighet och oavhängighet i förhållande till andra stater och för dess maktmonopol inom det egna territoriet. Den här boken torde då närmast handla om maktmonopolet inom det egna territoriet. Folkrätten kan visserligen brytas men den sanktion som det kan leda till är ett fördömande i Förenta Nationerna eller att en folkrättsprofessor tar sig ton och börjar svamla osammanhängande på tv. Och därmed något som en despot knappt ens skulle notera.
För Cynikern verkar det centrala i bokens inledning ändå vara att folksuveränitet kräver att parlamentet har en tydlig folklig förankring. Det finns därför inte någon nackdel med folksuveränitet för en demokratiskt sinnad läsare. Närmast som att slå in öppna dörrar då det är en minoritet som önskar något annat än demokrati i sitt samhälle. Resten av boken är närmast diskussion om i vilken grad som olika parlament har folklig förankring. Man kan säga att författaren kokar soppa på en spik. Det viktiga skulle författaren kunnat sammanfatta i en uppsats på några få sidor. Men genom att inte definiera sina åsikter tydligt behöver han en hel bok att försöka förklara tankegodset. Om det finns bokköpare som orkar med det konceptet så kommer Beckman kanske sälja fler böcker. Cynikern kommer inte vara en av köparna.
Det här är andra boken i rad som Cynikern recenserar och som är utgiven hos Fri Tanke förlag. Den här boken lider av samma problem som den förra. Alltför dunkla tankar för att gå hem hos en normal läsare. Boken förefaller vända sig till utvalda statsvetare och jurister. Förlaget har kanske fria tankar men tydligen inga tankar på att redigera i sina författares dunkelt skrivna råmanus. Om Cynikern skulle läsa en till bok från Fri Tanke i närtid får det klassas som självskadebeteende.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar