19 oktober 2014

Kolesterol, blodsocker och konsten att presentera forskning

Titel: Ett sötare blod
Författare: Ann Fernholm

Hur stora är hälsoeffekterna av socker? Att de existerar tror nog alla. Åtminstone idag. Det räcker dock att bara tänka tillbaka tio år. Att påstå att socker hade något som helst bieffekt på humör och hälsa hade bara gett huvudskakningar och himlande ögon. En snabb utveckling i folksjälen alltså. Så snabb att man borde fråga sig vad som vetenskapen verkligen har lyckats bevisa de senaste åren.

Denna bok svarar inte på den frågan. Faktum är att Cynikern inte har en aning om vad boken försöker förmedla. Det handlar om samband mellan kolesterol och blodsocker, men en röd tråd är svår att finna. Tyvärr är det svårt att tänka sig att någon kan bli klokare av denna bok, om denne inte redan känner till grundläggande fakta och frågeställningar. Författaren, en f.d. forskare, är helt enkelt extremt opedagogisk när det gäller att presentera för den läsare som inte redan är expert. Naturligtvis förstår man som läsare budskapet att det skett mycket fuffens tidigare i relationen forskare-media-Livsmedelsverket. De vetenskapliga argumenten är svårare att ta till sig.

Du som undrar om boken är läsvärd bör först ta en titt på UR-föredraget Sockerchocken och se om du blir klokare. Risken är att du får en lika tom blick som åskådarna till föredraget. Även de var säkert intresserade av ämnet, men tappade snabbt tråden av den opedagogiska framställningen.

Synd att ett intressant ämne slarvas bort helt i onödan. Boken har även en egen hemsida.

Uppföljaren till Ett sötare blod heter Det sötaste vi har och handlar om barns sockerkonsumtion. Gissningsvis är den lika opedagogisk vad gäller den vetenskapliga biten. Marknadsföringen av nya budskapet har redan börjat med debattinlägg på SVT Opinion och svar från Livsmedelsverket.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar