6 december 2014

Löfven, förhandlaren med litet f

Gissningsvis är det fler än Cynikern som till leda det senaste året hört att Stefan Löfven, Socialdemokratisk partiledare, visserligen bara har lite politisk erfarenhet, men han är en duktig förhandlare. Vilket kommer behövas enligt vad opinionsundersökningar innan valet antydde om valresultatet. Det förargliga är att det så här efteråt är svårt att hitta dessa citat med Google. Kanske för att orden yttrats i något radioprogram utan att fästas på pränt? I vilket fall kan Cynikern svära på att han hört det otaliga gånger av diverse "experter". Hjälp mottages tacksamt i jakten att namnge dessa inkompetenta "experter" och charlataner.

Faktum är att Löfven framstår som den sämsta förhandlaren någonsin på den nivån han verkar. Han har lagt sig helt platt för krav från både Vänsterpartier (stopp för vinster i välfärden) och Miljöpartiet (stopp av bygget Förbifart Stockholm). Gott så. Problemet kommer när Löfven vill att övriga partier i riksdagen skall backa från sin egen politik för Löfvens önskan att få styra landet. Övriga partier har naturligtvis noterat vilken usel politisk förhandlare Löfven är och inser att de bör ge mindre än ingenting till hans krav på samarbete och eftergifter. Det troliga är ju att Löfven kastar in handduken på ett eller annat sätt vid motstånd. Ren empiri. Minsta eftergift skulle straffas hårt av väljarna. Att ge upp vad man lovat väljarna för att den svagaste statsministern i mannaminne skall få cred? Ett enklare sätt att tappa väljare finns knappast, när väljarna noterar samma sak som Alliansen & Sd redan gjort.

Detta ämne är utbrutet ur inlägget om Regeringens möjlighet att vinna ett extraval. Det förtjänar ett eget inlägg i takt med att gamla uttalanden flyter upp till ytan och att efterkloka uppvaknanden dyker upp i media.



Löfven är en bra förhandlare:


Löfven är en dålig eller möjligen medelmåttig förhandlare:

Uppdatering 2014-12-27
Efter den s.k. DecemberÖverenskommelsen 2014 (DÖ) har Cynikern inget annat val(!) än att erkänna sitt eget dåliga omdöme. Det verkar som om Löfven faktiskt lyckades förhandla byxorna av de fyra "oppositionspartierna". Något som inte borde kunnat hända då Löfven förhandlat riktigt dåligt med v och mp. Förutsättningarna var alltså goda för Alliansen att förhandla till sig fördelar då konstellationen s+mp rimligen hade haft mest att förlora på ett nyval, givet den "kompetens" som visats av de ledande företrädarna efter valet. Allting är dock relativt och Cynikern förutsåg inte att partiledarna i Alliansen kunde vara ännu sämre förhandlare än Löfven!

Cynikern står ändå fortfarande fast i sitt omdöme om vad som blir resultatet för Alliansen: "Minsta eftergift skulle straffas hårt av väljarna. Att ge upp vad man lovat väljarna för att den svagaste statsministern i mannaminne skall få cred? Ett enklare sätt att tappa väljare finns knappast".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar