13 september 2015

Mord.net.junk

Titel: Mord.net
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund

Varje sommar kräver minst en bok av det lättviktiga slaget. Denna bok är första delen i en serie som handlar om två svenska poliser. Buthler & Öhrlunds stora styrka som författare är att på kort utrymme ge bra introduktioner till diverse karaktärer, både tjuvar och poliser. Några fördjupningar i karaktärerna blir det dock aldrig. Inget stort problem då vi talar om thrillers. Inte heller blir det några kniviga pusselproblem för poliserna att lösa utan handlingen fortsätter med det författarna behärskar. Säkert minst tjugo för handlingen viktiga personer introduceras i boken!

Boken presenterar en brottsidé som är rimligt underhållande. Problemet är att brottsidén, i det skick det presenteras, inte klarar minsta ifrågasättande för att falla i bitar. Nu är det förstås inte en författares jobb att uppfinna kriminella innovationer, men genom att inte låtsas om svagheterna i konceptet tappar karaktärerna trovärdighet (hur korkad får man egentligen vara?) och en vuxen läsare tappar intresset. Det är faktiskt så svagt att storyn skulle kunna vara barnbok eller ungdomsdeckare om det inte vore för det myckna våldet.

Ärligt talat är enda anledningen till att läsa boken att man får en introduktion till poliserna inför seriens senare delar. Del två i serien heter En nästan vanlig man och där presenteras den kriminelle psykopaten Christopher Silfverbielke. Där Mord.Net är en påhittad historia som låtsas vara möjlig i verkligheten är efterföljaren en överdriven pikareskroman där man oavbrutet skrattar åt dråpligheter. Cynikern menar att man inte behöver läsa denna första bok i serien. Den blir aldrig riktigt intressant. Dock håller boken precis rätt nivå för att läsas i hängmattan efter en rejäl lådvinslunch.

Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris, Bokus, CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar