6 september 2015

Politikern Hans Rosling pratar statistik, statistik och åter statistik


Läkaren och professorn Hans Rosling har under två decennier funnits på Cynikerns radar. Cynikern har alltid hållit Roslings anseende högt, även när han under åren blivit mer politiker och mindre läkare. Det finns ju (eventuellt) även goda politiker. Den senaste veckan blev han viral succé efter en intervju (DN kallar det uppläxning) i danska nyhetsprogrammet Deadline .

Nu har det ändå hänt. Rosling har rört sig alltför långt ifrån läkarens roll och intagit demagogens position. På fullt allvar hävdar Rosling som svar på kritisk fråga att
"Jag pratar inte om statistik. Jag pratar om verkligheten."
Det kanske inte är helt lätt att skilja på de två sakerna, men den s.k. verkligheten är något man kan ta på och se med egna ögon. Att bolla hit och dit med miljarder av världens befolkning är definitivt statistik och har inget med "verkligheten" att göra. Hela inslaget är bara lek med statistik. Något annat vore inte ens möjligt i en tv-studio (om det inte är själva äpplena som diskuteras).

Alla kan säga fel i stundens hetta, men denna fras verkar alltför väl repeterad för att vara ogenomtänkt. Rosling var redan tidigt en utmärkt föreläsare, och har med åren även blivit en slipad debattör. Därför är det tråkigt när Rosling likt en politiker kör sin egen agenda istället för att svara på frågor.

Hans Rosling! Du är nu på Cynikern watchlist över bullshitters.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar