2 oktober 2016

Kontrafaktisk historia

Titel: Vad hade hänt om...
Författare: Kristian Gerner (red.)

Kontrafaktisk historia är enligt Wikipedia "en litterär genre som är baserad på att historien tog en annan väg än vad den gjorde". Det ska alltså finns ett vägskäl där historien tar en annan riktning jämfört med vad som i verkligheten utspelat sig. Finns inget sådant vägskäl kallas berättelsen helt enkelt för en saga, som exempelvis Game of Thrones.

Den kontrafaktiska historien bör också utspela sig i närheten av detta vägskäl.  Hur skulle en statskupp i Sovjetunionen påverkats av att Jesus inte korsfästes (alternativt att en sådan myt inte skapats)? En sådan berättelse är snarlik en saga då det är en stor möjlighet att Sovjet inte ens skulle existerat om man ändrar historiska händelser långt bak i tiden.

Denna bok består av åtta korta kontrafaktiska historieberättelser. Av någon fantasilös anledning finns det i boken två essäer som behandlar exakt samma historiska händelse, statskuppen i Sovjetunionen 1991.

Det stora problemet med boken för oss läsare är redaktören, Kristian Gerner. Cynikern har tidigare varit kallsinning till Gerners bokproduktion. Och här visar Gerner återigen att han inte är kapabel att producera material för någon annan läsare än en handfull professionella historiker.

Som redaktör i en essäsamling har man ett ansvar att se till att texterna hålls ihop till en helhet och att de har samma upplägg. Skriver man en text för allmänheten så kan upplägget för en kontrafaktisk berättelse bara vara på ett sätt. Man berättar historien fram till ett vägskäl. Man berättar därefter två fortsättningar efter vägskälet. Dels den traditionella (verkliga) historieskrivningen, och dels den kontrafaktiska historien. Att denna teknik är så överlägsen beror på att väldigt få människor känner till alla detaljer i den traditionella historieskrivningen. Det är omöjligt för en normal människa att skilja mellan den traditionella historieskrivningen och den traditionella historieskrivningen med några detaljer ändrade.

Redaktör Gerner har här givit författarna helt fria händer att berätta historien som de vill. Endast en av författarna berättar på det sätt Cynikern föredrar. I flera av de andra berättelserna är det svårt att veta om ett visst stycke text behandlar verkligheten eller är en kontrafaktisk berättelse.

Boken är bara läsvärd om man väl känner till en av dessa sju historiska händelser och vill läsa en alternativ kontrafaktisk historia kopplad till händelsen.



Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar