24 december 2013

IKEA : på väg mot framtiden


Titel: IKEA på väg mot framtiden
Författare: Karl von Schulzenheim, Lennart Dahlgren, Stellan Björk

Alla svenskar har en relation till IKEA, möjligen med undantag för överklassen. Därför är det alltid intressant att läsa om fenomenet Kamprad och IKEA och naturligtvis blir det extra intressant av att Ingvar Kamprad är extremt hemlighetsfull, vilket å andra sidan kan vara förklarligt om man har ett nazistiskt förflutet och för att använda en fin omskrivning  - skatteoptimerar på gränsen till det etiska. I båda fallen kan man utan svårighet skylla på tidsandan då det begav sig, men det borde inte hindra att han kunnat vara mer öppen om sina snedsteg i efterhand. Nog med sidospår, åter till boken.

Denna boken kan varmt rekommenderas till alla som är intresserade, vare sig man vill ha skvaller eller en bra analys om nuläget och hur rustad IKEA är inför framtiden. Cynikern började läsa som det vore ännu en lovprisning kryddad med några snaskigheter som ännu inte är kända för den stora massan. Och ja, boken är mycket underhållande skriven. Det finns dock mer att hämta för den ekonomiskt intresserade. Titeln säger vanligen inte mycket om en bok, men i detta fall stämmer den bra. Det ger en utmärkt insikt i hur IKEA kan komma att möta framtiden. Osäkerhetsfaktorerna är många, och den största osäkerheten är om sönerna Kamprad kommer hålla sams, och ifall någon av dem kommer ta en framträdande plats. Det kommer inte gå någon nöd på sönerna ekonomiskt, men om IKEA skall vara en ledande aktör även på 20-50 års sikt krävs att någon av ättlingarna axlar ledarrollen, och dessutom gör det på ett bra sätt. Detta och andra viktiga moment blir mycket lättare att bedöma givet vad som skrivs i boken. Boken är även tydligare än tidigare böcker om IKEA i det att det finns organisationsscheman som visar hur stiftelser och aktiebolag hänger ihop , även tidigare okända sådana. Det finns även sammanställningar av nyckelpersoner.

En av bokens tre författare är Lennart Dahlgren som jobbat över 30 år i IKEA. Många år som en av de högsta cheferna. I boken framgår inte varför han gör detta mot Kamprad, alltså ger omdömen om familjen. Inte så att han ger en nidbild av Kamprad, men verkligheten kan vara illa nog, när man som Kamprad vill hålla minsta svaghet dold. Att Kamprads söner stämt Kamprad själv på miljardbelopp (och vunnit) är naturligtvis något som aldrig skulle nått allmänheten om Kamprad själv fått bestämma. Rimligen ser Kamprad ett sådant avslöjanden som en dolkstöt i ryggen och Dahlgren vet såklart detta. Man kan bara spekulera i vad som gått snett i förhållandet mellan Kamprad och Dahlgren. En inte orimlig gissning är att vi om ytterligare några år får läsa en bok av Dahlgren som förklarar schismen, för helt säkert är det en historia värd att berättas i en egen bok.

För den som önskar mer information om IKEAs skattesituation finns Peter Sundgrens WebJournal on International Taxation in Sweden att botanisera i.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar