23 december 2013

The Great Degeneration - Niall Ferguson


Titel: The Great Degeneration
Författare: Niall Ferguson

Boken med undertitel How institutions decay and economies die är baserad på några fördrag som Niall Ferguson hållit, Reith lectures 2012. Författaren är historieprofessor med inrikting på ekonomisk historia, och försöker förklara varför det blir sämre och sämre i västvärlden. Ekonomiskt, moraliskt och i största allmänhet. Fergusson är en stereotyp intellektuell snobb, vilket gör det till en pina att få någon rätsida på hans språkligt invecklade argument och resonemang. Han är en person som hör till skolan att värdet av ett argumentet består mer i hur det formuleras, än av argumentet i sig själv. Själva innehållet i boken är givande om man har intresset, men som brukligt är med hans böcker så drar han väldigt allmänna slutsatser från enstaka obskyra historiska händelser som vanliga dödliga icke-historiker aldrig hört talas om. Även om hans slutsatser i allmänhet är vettiga tycker Cynikern att hans resonemang är rätt dåliga.

Det man framförallt bör göra är att lyssna på föredragen (hos BBC eller iTunes Store) för att kunna bedöma om man därefter vill fördjupa sig i boken, som är ganska tunn. Självklart använder han samma högtravande språk på föredragen, men ljuspunkten är att till varje föredrag hör en frågestund. Frågeställarna är högt begåvade personer, så det blir intressanta frågor som nästan alltid utmanar Fergusons egna åsikter. Han är inte den som är rädd att gå mot strömmen, en ovanlig egenskap även hos professorer, och han ger verkligen svar på tal till alla frågeställare som han inte är överens med. Det är hans åsikter som är de riktiga enligt honom själv. Oavsett åsikt så är den stora underhållningen hur han bemöter de i hans tycke korkade invändningarna. På senare tid har han även gått till verbalt angrepp mot ekonomipristagaren och charlatanen Paul Krugman, men det har egentligen inget med denna bok att göra, men visar att han har en åsikt och är beredd att strida för den.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden, Bokia inbunden. På pocket inte förrän februari 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar