29 december 2013

Många problem, ingen lösning


Titel: Tillväxt till döds
Författare: Stellan Tengroth

Det här är ett slags debattbok där det handlar om att se mönster och reflektera. Ämnet framgår av titeln. Lättläst och rakt på sak. För vem är boken lämplig? Mänskligheten kan delas in i tre grupper.

  1. De som tror på uthållig tillväxt eller har åsikten att allt alltid ordnar sig utan man behöver bry sig. Till den grad dessa personer ger sig tid att läsa om icke-problem, så är nog argumentationen i denna bok inte tillräckligt stark, även om boken är tillräckligt lättsam för att även de skall förmås läsa boken.
  2. De som ser eller kan förutspå problem med tillväxt. Dessa personer behöver inte denna bok och har de någon slags gymnasieutbildning som innefattar naturkunskap så känner de garanterat redan till de fiffiga insikter som presenteras.
  3. De som inte har någon stark åsikt, eller inte ens känner till frågeställningen.



Hör du till grupp3 så är boken skriven för dig.
I boken hittar Cynikern faktiskt några enstaka smärre tankevurpor rörande ekonomi, men det finns ingen anledning att lista dem. Grupp 1 kommer förutsätta att boken innehåller långt fler felaktigheter, grupp 2 är nöjd med att den stora bilden är rätt, och grupp 3 måste först läsa boken innan de kan börja bry sig om detaljer.

Hör man till grupp 1 eller 2 så kan man fråga sig om nu detta är ett stort problem, var och hur man ska finna lösningarna på dessa problem? Närmare bestämt lösningar som fungerar och inte är utopiska. I rättvisans namn påstår aldrig boken att den skall ge några lösningar, men det har nu gått några decennier sedan det Naturliga Steget presenterades och det borde vara slut på problematiserandet och dags för lösningar utöver det som Naturliga Steget presenterat. Det är att göra det alltför enkelt för sig att bara presentera problem och säga att politikerna måste lösa detta.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris , Bokus eBok, CDON eBok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar