Den hetaste diet-trenden för tillfället är 5:2 dieten. Enkelt uttryckt så går dieten ut på att fem dagar i veckan äta normalt, och två dagar i veckan äta ganska mycket mindre än övriga dagar, men ändå äta något. Då det saknas svenska studier på denna trend skall nu Karolinska Institutet göra en studie. Detta rapporterar Sveriges Radio, Vetenskapsradion (och därmed DN). Den som leder studien är Kerstin Brismar, och hon berättar att försökspersonerna "får också information om vad de ska äta de andra fem dagarna i veckan", ja där korrigerar hon sig till "vad vi tycker är bra att äta övriga dagar i veckan".
Här finns en diet som går ut på att man äter samma mat som vanligt. Man behöver inte lära sig nya recept, köpa nya kokböcker etc. Det enda man behöver göra är att ändra i mängden man äter. Hur kan Brismar utvärdera detta om man samtidigt påverkar försökspersonerna att faktiskt ändra vad de äter? Om försökspersonerna får ändrade värden (av vad man mäter i denna studie) så blir det naturligtvis omöjligt att dra några slutsatser av om det beror på 5:2 diet, eller om det beror på kostråd.
Genom att göra en studie som man omöjligt kan dra några slutsatser av, så har man redan garanterat mera studier i framtiden. En slags forskningens perpetuum mobile. Grattis till Karolinska Institutet som väljer att gå i frontlinjen för ovetenskaplig forskning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar