19 januari 2014

Boken bättre än filmen?


Titel: The Wolf of Wall Street
Författare: Jordan Belfort

Att boken är bättre än filmen är ett uttalande man känner igen. Det brukar stämma i 99 fall av 100. Har man väl sett denna film så undrar man då, finns det något ytterligare värde i att läsa boken? Finns det fler eskapader i boken, som inte finns med i filmen? Egentligen inte. Detta är ett av de få fallen där filmen faktiskt är bättre än boken. Vad man möjligen tror kan finnas i boken:


  1. Mer om hur huvudpersonen tänker. Kanske några moraliska överväganden. Nej, boken är lika ytlig som filmen.
  2. Mer detaljer om hur bedrägerierna fungerar. Nej, inga kriminella detaljer. Behövs inte heller, då det är en enkel form av finansbrott, klassisk pump and dump.
  3. Fler excesser i hur depraverat man kan leva sitt liv som ung rik playboy. Nej, inte heller på detta område finns mer att hämta. Filmen är trots allt tre timmar, vilket leder till att allt hinns med i filmen. 
I valet mellan boken och filmen så går Cynikerns hundralapp till filmen. Filmen är lång, men boken är också  lång då den har en tendens att fastna i mindre intressanta detaljer. Filmen finns recenserad exempelvis hos onyanserat.

Visste du förresten att det finns personer i finansbranschen som bojkottar filmen, nämligen en moraliskt indignerad Claes Hemberg. Inte så att detta är höjden av dubbelmoral, men väl ett drag av skenhelighet. Bojkotten kommer påverka världen ungefär lika mycket som att gilla en Facebook-grupp med samma syfte, d.v.s. inte alls. Huvudorsaken är att Belfort, enligt Hemberg, endast betalat tillbaka 1% av vad han är skyldig de han lurade, och trots detta lever ett gott liv. Enligt uppgift så har Belfort ett avtal där han betalar 50% av sina inkomster till offren, och behåller 50% att leva på. Det blir en hel del pengar om man skriver bästsäljande böcker som dessutom filmatiseras. Om Belfort verkligen betalar 50% till offren enligt avtal är oklart, men därutöver tror Cynikern inte det är realistiskt att Belfort exempelvis betalat 90% av sina inkomster till offren. Det hade troligen medfört att Belfort inte bemödat sig om att skriva boken, och att världen berövats den underhållande filmen. Ingen bok eller film, betyder mindre pengar till offren. En högre procentsats behöver alltså inte med nödvändighet betyda mer pengar till offren.

Att sedan Belfort satt inburad i 22 månader, säger mer om det amerikanska rättssystemet än om Belforts "ondska". I Cynikerns värld finns det många personer som gladeligen skulle offra 22 månader för att leva resten av livet i sus och dus.


Finns att köpa hos bl.a. Adlibris filmupplaga, Bokus filmupplaga, CDON filmupplaga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar