7 januari 2014

Penser vs. Nordbanken anno 1991

Titel: Spekulanten
Författare: Bengt Ericson

Varför kommer denna bok nu? Rättsfallet är inte aktuellt på något sätt, men skildrar förstås modern ekonomisk historia på ett bra sätt, om än inte helt objektivt. Ericson är en av Sveriges bästa ekonomijournalister och har följt Penser vs. Nordbanken i decennier. Det har sina sidor. Det positiva är att han verkligen är insatt i ämnet. Det negativa är att han genom åren verkar glömt att de som följer denna konflikt är en mycket liten grupp bokläsare. Han tar en del s.k. tyst kunskap för given, och hoppar alltför snabbt mellan tuvor som den inte fullt lika insatte behöver mer förklaringar för att förstå. Dagens yngre läsare har knappt hört talas om de personer och företagskoncerner som passerar revy i denna berättelse. Med detta sagt så är han ändå godkänd. Det finns många andra berättare som är betydligt sämre.


Det centrala temat i boken är att Penser blev bestulen på sitt livsverk av bankerna med hjälp av sittande regering (s). Problemet för den som inte var insatt i ämnet från början är att man har svårt att förstå rättsövergreppet, utöver den moraliska sidan av saken. Som privatperson har man i bästa fall en liten aning om vilka rättigheter man har mot staten och andra aktörer (och som ändå trampas på varje dag någonstans), men betydligt svårare är att förstå vilka ytterligare rättigheter det finns, och som är relevanta för den typ av person som gör miljardaffärer. Vad säger lagen och vad är "bara" praxis när det förhandlas mellan kapitalister, VD:ar, generaldirektörer, riksbankschefer och ministrar? Som läsare förstår man att Penser hamnar i ett sämre läge om Björn Wahlström via Lars Thunell förfalskar värderingen av Pensers bolag (dokument finns i boken men är givetvis inte undertecknat) så att Penser framstår som fattigare och därmed att bankerna är mer bekymrade över Pensers låneskuld till bankerna. Vad man inte förstår är i vilket läge som bankerna faktiskt får ta över Pensers egendomar. Det hade varit önskvärt om författaren varit tydligare med exakt vilka rättigheter som Penser hade i teorin men inte i praktiken.

Boken börjar med att beskriva Pensers otroliga intuition när han 1987 på ett styrelsemöte går emot övriga styrelsen och tror att framtiden inte alls är optimistisk. Tyvärr framgår det inte om detta utspelar sig före eller efter den svarta måndagen, vilket kan påverka läsarens omdöme angående Pensers intuition. Förutom att det är synd att Penser inte var mer försiktig de följande åren med denna insikt i bagaget, så skulle man önskat att författaren fokuserat mer på denna aspekten av Penser. Vilket å andra sidan är svårt då Penser är extremt sparsam med intervjuer.

Lästips: Författarens bästa böcker är romaner och finns nog bara på bibliotek eller antikvariat. Leta efter "Kompanjonerna" samt "Victor & Los"

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar