6 april 2014

Gymnasial berättelse på Stureplan

Titel: I niqab på Stureplan
Författare: Josefin Ahlström


Relationsdrama i affärsvärlden och med thrillerinslag. Så presenteras boken. Det läsaren redan från början slås av är den gymnasiala tonen. Att språket ligger på den nivån är inte så viktigt, men att personernas tankar och insikter kring sig själva och livet i stort ligger på samma gymnasiala nivå är ett svårt bakslag. Det är förstås inget fel i att vara gymnasial. Cynikern har själv varit gymnasial en gång i tiden. Skillnaden är att ingen felaktigt beskrev Cynikerns texter som begåvade. Boken är helt enkelt marknadsförd under falskt flagg.



"I niqab på Stureplan" är en begåvad roman och ett laddat relationsdrama om sex, kärlek och svek. Om makt som förblindar och om en lögn och dess konsekvenser. Vi får följa med i Stockholms överklass och affärsvärld och får en unik inblick i dessa miljöer som författaren är väl förtrogen med.
Livet har en förmåga att ge ständigt nya insikter för den som reflekterar och observerar. Med visshet så kommer Cynikern själv om 20 år tycka att Cynikern år 2014 inte förstod särskilt mycket kring livet och levandet. Att en ung kvinnlig författare skall kunna porträttera händelserna i boken, och speciellt en medelålders mans tankar, är förstås mycket begärt. Det tråkiga är att man som läsare tydligen måste göra egen research på författare (ålder och erfarenhet) innan man väljer vad man ska läsa när information från förlag och bokhandlare kan vara så missvisande.

Återstår då om historien i sig själv kan vara givande? Efter att ingenting av intresse hänt efter en fjärdedel av boken avslutar Cynikern läsandet. Boken kan som ljudbok möjligen fungera under sista timmen på ett triathlonlopp då förmågan att fokusera tankarna ligger på en för denna bok lagom nivå.

Finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar