Titel: Härskarna i Kreml
Författare: Örjan Berner
Ibland är man som läsare neutral till en bok man läst. Det kan inträffa både om man såg fram emot att läsa boken eller om det var en bok man valde på måfå. Lyckligtvis går det oftast att skriva något cyniskt om boken och författaren.Staten Sovjetunion gick under kring åren 1990 och detta är vad den svenske ambassadören på plats skriver om i denna bok. En kombinerad essä och dagbok om en intressant tid i historien. Vad kan gå fel? En ambassadör, oavsett om kvar i statlig tjänst eller ej, är naturligtvis fortfarande lojal mot sitt gamla uppdrag. Säkerligen bunden att inte avslöja känsliga saker. Därmed kan de riktigt intressanta detaljerna och förloppen som författaren varit iblandad i inte behandlas. Dessutom har Berner tagit till en rejäl säkerhetszon kring denna gräns för vad som kan behandlas. Följden blir att författaren inte kan skriva någonting som inte redan skrivits om denna period.
Naturligtvis skriver Berner fortfarande om personliga upplevelser, men läsarvärdet av det är begränsat om man inte känner till författaren. Som en jämförelse så har Cynikern inte läst Lars Norén dagböcker, men inser ändå läsarvärdet för diverse kulturarbetare. Här finns ingen sådan naturlig målgrupp, förutom släkt och andra tjänstemän på UD (visserligen hela 2500 personer enligt en annan författare/UD-byråkrat).
Har du aldrig tidigare läst en bok om denna period så är Härskarna i Kreml utmärkt. Har du redan läst om denna period och vill veta ännu mer är detta ingen bok att slösa tid på.
Om en yrkesman känner ett kall att författa men inte är villig att ta med intressanta fakta från det egna yrkeslivet borde personen satsa på en roman!
Boken finns att köpa hos bl.a. Adlibris inbunden, Bokus inbunden, CDON inbunden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar